56 четвъртокласници от цялата страна си дадоха среща в Пловдив днес за участие в националния кръг на олимпиадата "Знам и мога“. Това са деца, събрали най-висок брой точки от областните кръгове. Двама от тях са от Пловдив.

"Привилегия е да приветствам най-добрите ученици, които показаха, че със знания могат да постигнат чудеса. Знам, че всички ще се представите достойно и с участието си на тази олимпиада ще сътворите своята лична история на успеха“, обърна се към децата и техните ръководители Рени Рангелова – началник на отдел "Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в МОН. На церемонията по откриването, която се състоя в залата на Общинския съвет, тя насърчи участниците да дадат най-доброто от себе си по време на утрешното интердисциплинарно състезание.

От името на домакините – ОУ "Екзарх Антим I“, приветствие поднесе директорът Катерина Василева, която представи членовете на националната комисия за оценка на писмените работи и отстъпи сцената на талантите от Център за подкрепа за личностно развитие-ОДК и на своите ученици. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха мажоретен състав "Слънчеви усмивки“ и училищната вокална група, а всички заедно с Хора на момчетата пяха "Светът е хубав, "Детство мое“ и "Де е България“ под диригентството на Милка Толедова. Бурни овации събра и представителният танцов състав "Марица“ на СУ "Св.св. Кирил и Методий“ за изпълнението на шопски танц.

Мария, Бистра, Кая и Мия, с подкрепата на актьора Васил Караманлиев, проведоха викторина за загрявка преди утрешното състезание. Избройте три столици на България, с какво свързваме началото на Българското възраждане, как народното творчество е достигнало до нас днес бяха част от въпросите, които момичетата зададоха, но не успяха да затруднят присъстващите. Гостите трябваше да разпознават и традиционни празници по стихове за тях.

Във времето, в което националната комисия ще извършва проверка и оценка на писмените работи, децата и техните учители ще посетят Епископската базилика, ще се разходят до Античния театър и Римския стадион.

Победителите ще бъдат обявени при закриването на 13 април от 15 часа, отново в залата на Общински съвет.