Да бъде награден ученикът Николай  Христов с Почетна значка на Община Бургас предлага общинският съветник Георги Дракалиев, установи справка на "Фокус". Преди дни младият бургазлия спаси 2 деца от удавяне до пристанището в морския град.

"На 4 юни 2023 г., на бургаския плаж се случва един инцидент, който за малко да завърши трагично, ако не е била бързата реакция на един бургаски младеж. Група ученици, сред които 17-годишният Николай Христов и двама братя на по 14 и 8 години, отиват на плаж близо до стената на пристанищния вълнолом.

Морето е бурно и децата скачат срещу вълните. В един момент се чуват викове, Николай се обръща и вижда, че двамата братя, блъскани от вълните, са вече съвсем до тетраподите.Той веднага се притичва на помощ, но потъва и въпреки, че е тренирал плуване, за малко да се удави. След като едва успява да излезе от водата, се обажда на тел. 112, а после вика още едно момче да се качат върху тетраподите, откъдето се достига по-лесно до давещите се. Той успява не само да хване двамата братя с по една ръка, но и да ги задържи някак си до пристигането на спасителните екипи.

 И в този случай, бързата и навременна намеса на смел младеж, за щастие довежда до спасяването на човешки живот, което заслужава адмирации и поощрение. Съгласно Наредбата за символиката и отличията на Община Бургас, в подобни случаи заслужилите могат да бъдат удостоени с Почетна значка на Община Бургас. Тъй като такива постъпки трябва да служат за пример на всички, считаме, че е необходимо проявилият се бургаски ученик да бъде отличен от Общински съвет-Бургас", гласи докладната записка.