Седмото издание на националния литературен конкурс "Писма до себе си"  организиран от Община Стара Загора и Център за подкрепа за личностно развитие приключи, предаде репортер на "Фокус". Конкурсът е включен в Националния календар за изявя по интереси на децата и учениците на МОН. Темата на конкурса  е  свързана  с начина, по който децата и младежите възприемат себе си и своето място в окръжаващия ги свят. Тя  позволява  да разгърнат цялата ширина на своите  възможности и въображение.

До крайни срок  са получени 109 творби  от 85 участници, от 30 населени места, 16 области в страната. Участниците, разделени в две възрастови групи от 10 до 13 години и от 14 до 19 години, представиха своите творби в две раздела – поезия и проза. Младите творци са от различни школи, клубове и ателиета по творческо писане както от ЦПЛР, така и от училища и други културни  институции.

"Националният литературен конкурс "Писма до себе си" за седма поредна година даде възможност за творческа изява на младите български таланти. За пореден път, вдъхновени от реалния живот, учениците имаха възможност да заявят своето присъствие в света, да дадат личностната си оценка на теми, идеи, поведенчески и ценностни модели.       Видими са някои тенденции, които може да се откроят при настоящото издание на формата. Преобладават творбите, написани в проза. Конкурсните работи, създадени в мерена реч, намаляват чувствително.  При прозата (есе, разказ) все още се среща моделът на автоадресираното писмо – било до себе си (тук и сега), било до авторовия бъдещ Аз. Същият се наложи като шаблон и излизането от неговите рамки става бавно. Все още някои участници (вероятно и техните ръководители) го предпочитат, но той (дори при много талантливо написани текстове) размива индивидуалността на своя автор и не му дава пълноценна възможност да се открои като творец. Литературната муза все по-рядко носи вдъхновение на поетите. Стихотворенията, включени в конкурса, имат своите достойнства, но осезателно намаляват. В този смисъл за бъдещите издания се очертава широко (почти) свободно поле за поетическо съревнование (от една страна) и нови предизвикателства пред участници и ръководители (от друга страна). В този контекст заслужени адмирации заслужават както организаторите на конкурса, така и всички талантливи ученици на Република България, участвали и участващи в него. Всички те придобиват облика си на творчески индивидуалности, които търсят пълноценното си място в пъстрия свят и дават своята искрена и неподправена преценка за него“, коментира членът на журито Иван Желязков.

Журито в състав: Станислава Раянова – журналист в БНР – Стара Загора  - председател, Иван Желязков – старши инспектор БЕЛ – РУО град Стара Загора – член,  Весела Георгиева – поетеса, автор на индивидуални приказки – член, след задълбочено обсъждане и като се съобрази с критериите и статута на конкурса,  реши да присъди награди и поощрения на следните участници:

Раздел поезия (стихотворения)

Първа възрастова група – 10 – 13 години:

Първо място: Моника Атанасова – 13 години, ЛК "Касталия", ЦПЛР-ОДК град Варна, за "След земетресението"

Второ място: Галя Цветанова – 11 години, ЦПЛР – ОДК, "Людмила Живкова" град Оряхово, обл. Враца, за "Писмо до мен"

Трето място: Мария - Роза  Мирчева – 11 години, "Литературен клуб", ЦПЛР – Стара Загора, за " Брезичка"

Втора възрастова група – 14 – 19 години :

Първо място: Даница Костова – 18 години, ЛК "Касталия", ЦПЛР – ОДК град Варна, за "Странности"

Второ място: Теодора Тодорова – 17 години, ЕГ "Васил Карагьозов", град Ямбол, за "Ще бъда себе си"

Трето място: Карина Цветкова – 17 години,  ЛК "Касталия", ЦПЛР – ОДК град Варна, за "Етапи"

Раздел проза (разказ, приказка, есе, импресия)

Първа възрастова група - 10 – 13 години:

Първо място: Александър Диев – 13 години, ОУ "Райна Княгиня", град Пловдив, за "Мечтател"

Второ място: Кристиян Фурлински – 12 години, ОУ "Васил Левски" град Пловдив, за "Писмо до себе си"

Трето място: Сияна Кирилова – 13 години, ЦПЛР – ОДК, "Людмила Живкова" град Оряхово, обл. Враца, за "То е истината в мен"

Поощрения: Диляна Върбанова – 13 години, ОУ "Димитър Благоев", град Велико Търново, за "Дилянка за Дилянка"

Втора възрастова група – 14 – 19 години :

Първо място: Мариела Иванова – 18 години, ЕГ "Васил Карагьозов" град Ямбол, за "Полет към свободата"

Второ място: Анджела Маринова – 16 години, ЛК "Касталия", ЦПЛР – ОДК град Варна, за "Веско"

Трето място: Никол Хасарджиева – 18 години, ПГС "Христо Смирненски", град Кърджали, за "Писмо до себе си"

Поощрения: Колийн Господинова – 18 години, клуб "Слово", ЦПЛР-ЦУТНТ, град Разград, за "Тайната на бялото платно"

Награда за най-добре представил се участник от Стара Загора:

Ема Станчева – 17 години, "Литературен клуб", ЦПЛР – Стара Загора, за "Писмата на господин Игнатиев"

Награда на Център за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора:

Борис Зарков – 16 години, МГ "Баба Тонка", град Русе, за "Писмо до себе си".

 Церемонията по награждаването на участниците ще бъде на 31.05.2023 година от 18.00 часа в камерна зала на Културен център за даровити и талантливи деца "Петър Жеков".

Рени АТАНАСОВА