Празничната програма за 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в Добрич започва още днес с награждаване на педагози и директори на образователни институции за принос в развитието на образованието в добруджанската община, предаде репортер на "Фокус". Събитието е от 16:30 ч. пред паметника на Св. св. Кирил и Методий.

В утрешния ден в 9:45 ч. отново пред паметника ще бъдат положени цветя и венци, с което ще бъде дадено началото на празника. В 10:00 ч. от паметника в посока Стара къща ще потегли празнично шествие. Всяка година то е предшествано от старинна икона с ликовете на Кирил и Методий. 

Фолклорен концерт с участието на детски представителни танцови студия от града ще зарадва добричани и гости на града от 11:30 ч. на площад "Свобода". За почитателите на класиката в 12:00 ч. е началото на друг концерт в пространството пред музея в Градския парк с участието на Български камерен оркестър - Добрич с гост диригент Петър Тулешков. Ще прозвучат творби на Моцарт, Росини, Панчо Владигеров и Чайковски.

Ден на отворените врати е обявен на 24 май за всички културни обекти в Добрич. Часовете за безплатно посещение в Художествената галерия са от 11:00 до 17:00, за всички обекти на Регионален исторически музей - от 9:00 до 13:00 ч. и от 14:00 до 18:00 ч.

Жулиета НИКОЛОВА