Наградиха създателите на най-красивите коледни украси в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Церемонията се проведе в заседателната зала на администрацията. Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов награди победителите в първото издание на конкурса за коледна външна украса.

"Приятно изненадани сме от големия интерес, който предизвика конкурсът в нашите съграждани и колко активно се включиха и помогнаха за това градът ни да се превърне в приказно място. Сигурен съм, че в конкурса през 2024 година ще се включат повече жители на общината“, каза кметът Атанасов.

Той посочи, че първоначалната идея е била да се връчи само една награда. "След като видяхме в колко категории пристигаха снимки на сгради, решихме да въведем две нови категории“, заяви кметът.

Венцеслава Атанасова и коледната украса на дома ѝ, на ул. "Колуша“ 73 в град Кюстендил, спечелиха първото издание на конкурса, организиран от Община Кюстендил.

Венцеслава Атанасова получи парична награда, а външната й коледна украса ще грейне на картичка. Тя е заснета от професионален фотограф и ще бъде използвана в официалната кореспонденция на Община Кюстендил.

"Благодаря за наградата на Община Кюстендил. "Виновникът“ за тази красота е моят съпруг, тази година отново ще участваме. Благодаря на всички наши съграждани, които са гласували за нас и призовавам повече хора да участват във второто издание на конкурса“, каза Венцеслава Атанасова.

Заради големия интерес към конкурса награди получиха и събралите най-много харесвания в следните категории: В Категория "Многофамилна обществена сграда“ - това е коледната външна украса на кооперацията, която се намира на ул. "Цар Освободител“ 210 в Кюстендил.

Кметът връчи почетен плакет на председателя на сдружението на собствениците - Николай Димов. Той от своя страна благодари на Община Кюстендил за инициативата и обеща през 2024 г. със съвместни усилия да направят коледната украса още по-красива.

В категория "Обществена сграда и обект за хранене и развлечение“ победител е коледната външна украса на Ресторант "Friends Bar and Grill“, с адрес бул. "България“ 28, гр. Кюстендил. Кметът връчи плакет на управителя на ресторанта и благодари, че с коледната украса обектът е допринесъл за празничното настроение в града и усмивките на кюстендилци. "Благодаря от името на собственика на ресторанта за това, че гласувахте за най-добрия ресторант в България“, каза Петя Тодорова.

Всички снимки, изпратени за участие в конкурса, бяха публикувани в официалната Facebook страница на Община Кюстендил, а най-красивата външна коледна украса беше определена по брой харесвания под публикацията с двата броя снимки на украсата на съответния участник.

В следващото издание на конкурса през декември 2024 г. ще бъдат включени новите категории с цел все повече жители на град Кюстендил и малките населени места да участват активно в създаването на приказна коледна атмосфера в общината.