Наградиха победителят в конкурса "Търновските благодетели“, организиран от Ротари клуб – Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Известният художник и визуален артист Христо Гелов и екипа му от студио XTO спечелиха най-голямо одобрение и от журито, и от публиката в обявения национален конкурс, организиран от Ротари клуб - Велико Търново, като целта на заданието беше да се увековечи паметта за видни търновци - големи дарители и благодетели на духовната и историческа столица на България, чрез стенопис на фасада в центъра на града.

Професионалното жури класира проекта на Христо Гелов категорично на първо място с 82 от 84 възможни точки, съгласно четири критерия за оценяване, определени в заданието на конкурса.

Проектът "Високо" безапелационно спечели и вота на гражданите в организираното онлайн гласуване в страницата на Ротари клуб – Велико Търново. Той събра над 1000 гласа и множество одобрителни коментари, голяма част от които са на специалисти във визуалните изкуства.

Съгласно условията на конкурса, проект "Високо“ получи едновременно две награди – на журито и наградата от "Вот на публиката“. С това приключи вторият етап от конкурса, предстои реализация на проекта след процедура по съгласуване с Община Велико Търново, НИНКН и Министерството на културата.

"С голямо удоволствие се включих в конкурса, защото той се провежда в моя роден град и защото се прекланям пред делото на благодетелите, дали много за развитието на Велико Търново“, каза по време на награждаването Христо Гелов.

Авторът посочи още, че архитектурната среда за инсталацията е малко сложна, но е убеден, че кинетиката ще прави обектът атрактивен и ще предизвиква интереса на всички. Елементите ще се задвижват от вятъра, няма да има шум, а през нощта ще има подходящо осветление. Всеки, който се впечатли, ще може да спре и с помощта на въртящите се колони в основата, да се запознае с делото на дарителите.

Инициативата на Ротари клуб предвижда пространството около инсталацията да бъде облагородено, а творбата да бъде защитена чрез монтиране на камери за видеонаблюдение.

В своята оценка за "Високо" компетентното жури в конкурса посочи, че проектът е оригинален и новаторски, вписвайки се по модерен начин в автентичния облик на Велико Търново, без да накърнява духа на ансамбъла, а точно обратното - да го обогатява, и с реализацията си творбата ще се превърне в една от забележителностите не само на Велико Търново, но и на България. Подобно монументално художествено произведение не е осъществявано до сега, посочиха още от журито.

Българският художник Христо Гелов от години се реализира като творец в Канада и в Испания. Учил е две години във Факултета по изобразителни изкуства във ВТУ, след което в НХА – София, специалност "Стенопис". Завършил е "Графични технологии" в университета "Комплутенсе“ в Мадрид. Той доби международна известност, след като изрисува в ярки цветове 18 пешеходни пътеки в град Торелодонес, провинция Мадрид и така даде нов поглед върху скучната градска среда. Авторът нарече артистичната интервенция с метафоричното име "Мост между два бряга“, а снимки с неговите пъстри "зебри" обиколиха световните медии.

Гелов има над 30-годишен професионален опит в сферата на аудиовизуалната индустрия и мултимедийния дизайн, занимава се с визуална и медийна комуникация, а през последните години се реализира активно в различни арт инициативи. Връща се винаги с радост в родния си град, където също има реализирани проекти.

Художникът, наричан в международните арт среди новият Кристо, е син на големия монументалист и преподавател във Факултета по изобразително изкуство Никола Гелов, автор на едно от емблематичните сграфито пана на площад "Велчова завера".