На тържествена церемония в 130-годишната напълно ремонтирана сграда на видинската Синагога, превърната днес в Културен център "Жул Паскин“, бяха отличени най-изявените участници от областния етап на конкурса за детска рисунка на тема "С очите си видях бедата“, предаде репортер на "Фокус“.

Сред официалните гости бе заместник-министърът на образованието и науката

д-р Емилия Лазарова, началникът на РУО – Видин Веселка Асенова, директорът на РД "ПБЗН“ - Видин комисар Стилиян Пешев, представители на Община Видин.

Заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика в община Видин Борислава Борисова поздрави участниците в конкурса и каза, че "този конкурс доказва, че децата, чрез изкуството показвате бедствията, показвате спасението, както и желанието да се живее в един по-хубав и по-добър свят. Бъдете успешни! Продължавайте и занапред да се включвате в подобни инициативи и докажете, че сте бъдещето на Видин“.

В надпреварата участват 176 рисунки на деца и ученици от област Видин, 38 от които са класирани на областно ниво и продължават в следващия национален етап. В залата на Културния център бе подредена експозиция с най-добрите творби. Организатори са Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) - Видин, Община Видин и Регионалното управление на образованието (РУО).

За първи път конкурсът за детска рисунка "С очите си видях бедата“ се провежда през 2002 г. по инициатива на Държавна агенция "Гражданска защита“.