Библиотека "Зора" домакинства на церемонията по награждаване на отличените в конкурс за рисунка "Моят любим обект на Слънчевата система", посветен на 550 години от рождението на Николай Коперник - създател на хелиоцентричната система.

Конкурсът е иницииран от астроклуб "Проксима",Сливен, с ръководител Иванка Гецова-Момчева.

 

Участваха 87 рисунки, които бяха разделени в две възрастови групи 5-6 клас и 7-8 клас. Жури в състав д-р Веселина Калинова, Латинка Минкова, Иванка Гецова, д-р Николай Качаров и д-р Дарио Коломбо, след внимателно разглеждане и обсъждане, присъди следните награди:

Първа награда получи Симона Павлова, 6 клас, ППМГ "Д. Чинтулов". Втора награда е за Никола Пенков, 5 клас, ППМГ "Д. Чинтулов". Трета награда вземат двама участника - Невена Стоянова, 6 клас, Школа "Млади виртуози" и Никола Василев, 6 клас, СУ "Константин Константинов". Поощрителна награда за композиция получи Николета Капела, 5 клас, СУ "Константин Константинов".

Астроклуб "Проксима" е неправителствена организация, доброволно сдружение на граждани за осъществяване на следните цели: да съдейства за развитието на любителската астрономия, като спомага за придобиване и поддържане у астрономите-любители на научни знания и умения в областта на астрономията и космонавтиката, и способства за популяризирането на постиженията на тези науки сред останалото население на град Сливен и региона. Клубът работи за обогатяване на нравствените и духовни качества на личността, за нейното многостранно, пълноценно, хармонично и творческо развитие. Клубът организира и подпомага всички видове дейности, свързани с астрономията.