Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов  и председателят на Общински съвет Кюстендил Иван Андонов връчиха грамоти  и парична награда на победителите от Националното състезание за доброволци- отбора на Езикова гимназия "Д-р. Петър Берон“, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Награждаването се състоя в заседателната зала на Общината.

Петър Паунов и Иван Андонов поздравиха и изразиха гордостта си от постигнатото.

"Безкрайно уважение и преклонение пред вас за това, че ни накарахте да се гордеем с вашата всеотдайност и самоотверженост.Човек се ражда със сърце, но стилът се възпитава през годините и се радвам , че е в такъв екип.Радваш са да живееш не за себе си, а за другите и вие показахте, че цяла България може да разчитана вас", каза кметът Паунов.

"Това състезание се явява като продължение на "Млад огнеборец", за по-големите ученици. Нашият отбор вече е преминал през подготовката за "Млад огнеборец", а сега целта е да се провери реакцията им в кризисни ситуации, да се запази самообладание и най-общо да имат морал и принципи и да помагат на хората! Те рано или късно ще се влеят в доброволците, които ще помагат, при да не дава Господ, критични ситуации. Надявам се те да са бъдещите спасители! Искам да изкажа благодарност към община Кюстендил, за това, че помогнахте с финансирането ни и благодарение на вас стигнахме до победата", каза Благой Везенков- младши инспектор в РСПБЗН Кюстендил, доайен в обучението на противопожарните отряди на "Млад огнеборец".

"В състезанието успяхме да научим много нови неща и да придобием нови знания и умения. Представихме се много добре и сме много щастливи и де радваме, че можем да споделим този момент с всички вас! Разбира се, всеки допринесе за нашето отлично представяне, а г-н Везенков ни подготви изключително добре, той ни научи на нови умения и всичко, което постигнахме физически е благодарение на него. Всички наши ръководители ни мотивираха и бяха страхотни мотиватори и благодарение на всички тях- успяхме да победим! Благодарим им от сърце!" - заяви капитана Ралица Димитрова.

На 08.10.22г., отборът на Езиковата гимназия "Млад доброволец“ се завърна от първото Национално състезание за млади доброволци като победител. В надпреварата кюстендилският отбор, воден от обучителят им от РСПБЗН – Кюстендил, Бл. Везенков, бе най-добър сред състезаващите се 7 - от община Казанлък, община Варна, община Кюстендил, община Белово (2 отбора) и община Велинград (2 отбора), в три нелеки дисциплини:

"Поставяне на главен шланг за бързина и издърпване на въже с гума“,"Построяване на смесена водопроводна шлангова линия“ и "Щафета – построяване на дига“.

Националното състезание бе организирано от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР, и Националната асоциация на доброволците в Република България, а домакин бе община Казанлък. Наградата за победителите е купа, медали и грамоти.

Националното Сдружение на асоциацията на доброволците в България е дало предложението, следващото състезание през 2023г. да се проведе в община Кюстендил.

Венцеслав ИЛЧЕВ