Традиционната проява се организира по повод духовния празник на град Видин и се проведе за 18-и път. В тазгодишното издание, което се състоя на 22 октомври, се включиха 302-ма участници от България и 45 – от Сърбия и Румъния. В него участваха ученици от 3 до 12 клас, както и двама бивши ученици. На церемония днес в залата на Общинския съвет показалите най-високи резултати на състезанието получиха награди и грамоти, съобщиха от Общината.

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави присъстващите в залата за Димитровден. "Радвам се, че днес, на празника на нашия град, ще връча призовете на деца, показали своите умения в математиката. Трябва да се гордеем с талантливото поколение, което идва след нас. Това състезание, което се организира за 18-и път, показва ясно възможностите на нашите деца. Надявам се в бъдеще те да са управниците на Видин и на България“, сподели кметът.

Д-р Ценков връчи медалите на участниците, заели първо място в своята възрастова група. Те получиха и специалната награда на кмета.

Заместник-кметът на Общината Борислава Борисова също приветства всички по случай празника. Тя поздрави видинската секция на Съюза на математиците за отличната организация на проявата, като изрази надежда, че догодина участниците ще бъдат още повече. Борисова поднесе медалите и грамотите на заелите второ място в съответните възрастови групи.

Участниците, станали трети в своята категория, получиха отличията си от Камелия Иванова, председател на видинската секция на Съюза на математиците в България.

Дамите от Инер Уил клуб Видин спазиха традицията и наградиха с лакомства отличните математици.

Общо 70 души получиха грамоти за успешно представяне. Бяха връчени и пет награди на Съюза на математиците в България, които се дават за постигане на максималния резултат от 40 точки.

Традиционното Димитровденско математическо състезание се организира от Съюза на математиците в България – Секция Видин, Община Видин и Регионалното управление на образованието.