Наградиха патриотът, помогнал за възстановяването на поругания паметник "Майка България“ във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“.  89-годишният Гено Генов дари ценна семейна реликва – оригинална френска пушка "Шаспо“ от 1867 година с щик. Именно по модел на автентичното оръжие, ползвано от българското опълчение, е възстановена откраднатата от вандали фигура на български войник, част от емблематичния монумент "Майка България“.

Дарената от дядо Гено пушка вече се съхранява в Регионалния исторически музей. По оригиналното оръжие скулпторът Денислав Сираков отля макет на щика, което вече е монтирано на паметника.

В Дома за възрастни хора "Венета Ботева“ кметът на Велико Търново Даниел Панов връчи дядо Гено Старопрестолна грамота за патриотизъм и дарителство.

"Нека неговият пример го следват повече родолюбци. И всички ние като родители трябва да възпитаваме нашите деца да пазят онова, което е направено за  поколения напред и най-вече да обичат своята история – първо на града си и след това на България“, каза още кметът Панов.

Байонети от модела "Шаспо“ са особено редки и има много малко запазени в страната, което придава още по-голяма значимост на дарението на дядо Гено. 

Благодарствена грамота Гено Генов получи и от "Ротари клуб“, както и свидетелство за дарение, издадено от Регионалния исторически музей.

Луиза ТРАНЧЕВА