В Дупница се проведе церемонията “Учител на годината", предаде репортер на “Фокус". Събитието беше част от честванията по повод 24 май- Ден на светите братя  Кирил и Методий , на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

На празника на духовното извисяване и на стремежа към усъвършенстване бяха  връчени и ученическите стипендии “Свети Иван Рилски". Кметът на Община Дупница Първан Дангов беше домакин на празника.

В категорията “Учител в детската градина" наградата получи  Малинка Василева, преподавател в Детска градина “Калина".  През 1983 година завършва Висш педагогически институт - Благоевград." От 15 септември 2014 година е главен учител, ментор на млади учители.  

В категорията “Учител в началното образование" беше отличена Диана Стоилова от Средно езиково училище “Паисий  Хилендарски " – Дупница. Тя е с 26 - годишен професионален опит.  Активно участва в обучения за повишаване на квалификацията. Участва в работата на методическото  обединение на началните учители. Нейни ученици редовно вземат участие различни инициативи.

Награда в категорията “Учител в основното образование" получи Екатерина Грибнова  от Средно езиково училище “Паисий  Хилендарски " – Дупница. Тя има 30-годишен професионален опит, през които е получила множество награди. Разработва програма за занимания по интереси и

Наградена в категорията “Учител в средното образование" е  Тира  Гьошкова. Тя е  старши учител по математика в Профилирана гимназия "Христо Ботев" - Дупница. Има 39-годишен професионален опит. Изготвя  задачи за училищно състезание "Забавна математика. Използва иновативни методи на преподаване.

Днес беше връчена и сспециална  награда  за принос за развитието на образованието. Тя отиде при Десислава Каменова Кузманова- Иванова,  преподавател в Основно училище “Св . Климент Охридски".

В рамките на церемонията бяха връчени и почетните отличия “Неофит  Рилски", които са най-високото признание в образователната система, присъждано от Министерството на образованието и науката. Тази година двама учители от община Дупница са удостоени с това отличи – Даниела Андонова и Виолета Ненкова – Спасова.

Пред публиката бяха наградени и талантливите деца и младежи от община Дупница, които прославят името на града , като печелят призови награди, с участието си в конкурси, олимпиади и състезания на национално и международно ниво.

Стипендия “Свети Иван Рилски" I степен получи Дара Драганова. Стипендия “Свети Иван Рилски" II степен получиха Александър Радев и Алисия  Сусанина . Стипендия “Свети Иван Рилски" III беше връчена на Георги Николов, Румен Деянски , Димана  Стоянова, Дария Илиева, Даниел Начков и Веселина Ангелова.

Еднократно финансово стимулиране получиха Росица Славева , Божидара Кръстева, Андрей Лумбев, Александра Гидионова, Атанас Вакъвчиев, Николай Яначков, Денис Туйов.

От 15.00 часа на площад “Свобода" ще бъдат изпратени абитуриентите на Дупница.