Днес по покана на община Царево в града пристига единственият по рода си пътуващ фестивал "Лятно театро“. Той е специален подарък от общината към децата на града и техните родители. В разгара на турнето "Лятно театро“ спечели престижната награда "АртАкция на годината: за изкуство с кауза" в категория Сценични изкуства. Това е огромно признание за мисията на фестивала, който цели да развива публиките в по-малките населени места, като предлага висококачествени съвременни сценични изкуства.

Програмата в Царево включва забавления за деца и техните родители през целия ден, а входът е безплатен.

Празникът започва в 10:00 ч. в Морската градина с веселата лятна игротека за малки и големи със Силвето и Жоро от "Малка театрална компания“, която е и организатор на фестивала. Непосредствено след това, от 11:00 ч., малчуганите ще се забавляват с веселата приказка на Андерсен "Каквото направи дядо, все е хубаво“, изиграна от Деси и Жоро от театралната трупа. В 11:40 ч. пък следва "Кукли от фермата“ - еко работилница за кукли от зеленчуци.

След пауза през най-горещите часове "Лятно театро“ продължава на централния площад в 19:00 ч. с незабравимото шоу с триметровите сапунени балони на Коле Китанов от театър "Мале Мале“ и впечатляващите му номера, сред които са човек, затворен в балон, пушек в балон и дъжд от сапунени мехури.

Родителите също няма да скучаят. Специално за тях от 20:10 ч. организаторите са предвидили стендъп комеди с първия български вентролог Димитър Иванов – Капитана и неговата дясна ръка Бай Тъньо. Те идват със спектакъла "Образцов дом“ - весело и уж НЕбюрократично шоу с ценни съвети за намиране на бъдещ работодател и кои професии задължително да се избягват. Учи къде са уловките на брака и как се става семеен по най-безопасен начин. Наръчникът за родители пък включва 12 различни начина за приспиване на дете и трикове за отглеждането му без трайни психически проблеми.

За първи път фестивалът представя и интерактивната изложба "Дигитално мастило“ на VAR Lab с картини на Боряна Дончева, Иван Матеев и Зоран Мише. Наблюдавани през мобилно устройство, графиките оживяват благодарение на разширена реалност и дават нови възможности за интерпретация. Изложбата ще бъде на разположение през целия ден в Морската градина.

След Царево турнето продължава в Смядово (27.8) и Девня (28.8).

Фестивалът се организира от "Малка театрална компания“– независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в теaтралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Нейн фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност "Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия форум за постижения в сценографията.

Пълната програма на фестивала ще откриете на сайта на фестивала https://festival.smalltheatrecompany.com/ и на страницата на "Лятно театро“ във фейсбук: https://www.facebook.com/SummerTeatro

Фестивалът "Лятно театро“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура“ и общинските центрове, част от турнето.