Идеята за красива и зелена, чиста и подредена София е дълъг път, който трябва да бъде извървян. Чистият въздух е сериозно предизвикателство и изисква усилията на всички жители на столицата. Това каза заместник-кметът на Столична община с ресор "Зелена система, екология и земеползване“ Надежда Бобчева в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.  

Сред основните причини за лошото качество на въздуха в София е автомобилният трафик. Надежда Бобчева припомни, че още в началото на мандата на сегашното управление на столицата е въведена т.нар. нискоемисионната зона, в която се забранява достъпа до централната градска част на най-замърсяващите автомобили. Тя призова жителите на столицата по възможност да използват столичния градски транспорт като алтернатива на придвижването с автомобил.  

Нерегламентираното изгаряне на отпадъци също е сред основните замърсители на въздуха, посочи заместник-кметът. В тази посока експертите на Столична община организират регулярни проверки съвместно със Столичния инспекторат. "Обмисляме да проверим и всички бенефициенти, получили уреди от общината по проектите за замяна на печките, дали наистина ги използват по предназначение“, обяви тя.  

Разделното събиране на отпадъците помага за това да живеем в една по-чиста околна среда. Отпадъците са сериозен ресурс, който може да бъде използван в кръговата икономика, допълни Надежда Бобчева.  

Столична община ще засили контрола върху договорите със сметосъбиращите и сметопочистващите фирми. "Планираме в общинския бюджет да увеличим средствата за Столичния инспекторат, за да може той по-ефективно да върши тази работа. Това се изразява и в увеличение на заплатите и издръжката на служителите“, обяви заместник-кметът.  

Работи се по промяна на модела, по който се формира и плаща такса "Смет“, така, че той да стане по-справедлив. "Към 1 януари догодина нашето предложение към софиянци ще е налице. Не просто трябва да има контейнери за разделно събиране, а цялостната система за събиране на отпадъци трябва да бъде интегрирана под една или друга форма“, поясни Надежда Бобчева.  

По думите й над 5000 сигнала е получила Столична община за прекършени и паднали клони и опасни дървета след обилния снеговалеж в края на ноември. "Оказа се, че това, което сме заварили, е липса на каквато и да било координация. В процеса на почистване и грижа за зелената система има замесени много страни – общината, районните администрации, фирмите по поддръжка, общински предприятия, самите граждани. В тази мини криза, която се създаде тогава, не беше ясно как се координираме, как работим, какво следва, как се разпределят всички задължения. Решихме, че тази криза е една възможност да създадем подобни протоколи“, обясни Бобчева. 

След срещи и обсъждане с районните кметове е взето решение средствата за поддръжка на зелената система да бъдат удвоени. "С увеличените средства поддръжката на зелените площи ще бъде по-честа, ще бъдат направени необходимите изследвания, а дърветата – паспортизирани“, каза още заместник-кметът на Столична община.  

Калина СВЕЖИН