Предстоящите честванията на църковния празник “Възкресение Христово" са свързани с масово събиране на хора в църкви, манастири и параклиси, предаде репортер на "Фокус".

Изпълняваните церемонии са съпроводени с паленето и пренасянето на свещи, което значително повишава риска от възникване на пожари. 

По повод предприетите мерки по осигуряване на пожарната безопасност в християнските храмове в област Благоевград, от директора на РДПБЗН-Благоевград комисар Валентин Василев бе оповестено, че служителите на "Пожарна безопасност и защита на населението" са извършили 106 проверки на християнски храмове, като е констатирано едно нарушение, за което е дадено предписание.

Проверени са също и 55 обекта за настаняване на гости, като са констатирани шест нарушения.

Един от ритуалите на Християнския празник е свързан с палене и пренасяне на горящи свещи по домовете и въпреки предприетите превантивни мерки е необходимо да се внимава при паленето на свещи около храмовете и у дома. 

Запалените свещи да се поставят само в специално пригодени за това негорими и защитени от вятър съдове и да не се оставят в близост до горими материали и без наблюдение. Всяка запалена свещ крие опасност, особено за хората с по-дълги или обемни коси, които лесно могат да пламнат от близко запалена свещ. 

След прибиране в домовете не бива да се оставят запалените свещи да горят без надзор, дори ако хората са в съседна стая.