Близо 3000 нови семейства има София от началото на годината и над 50% от тях са организирали сватбеното си тържество изцяло електронно през онлайн платформата на Столична община https://svatbi.sofia.bg/

"Онлайн записванията от началото на годината са 1633. Чрез сайта на Столична община желаещите да сключат граждански брак могат да заявят онлайн, както и да изберат ритуална зала за своето тържество. Това беше първият проект от нашата програма “Пясъчник за иновации" и ползваемостта е повече от задоволителна!“, сподели зам.кметът по дигитализацията Генчо Керезов, чиято дирекция създава услугата.

От началото на годината до края на август 2997 са сватбите в София. От тях 2427 тържества са се състояли в столицата от началото на годината до края на месец юли. Най-много двойки са си казали заветното "да“ през топлите месеци на годината. През май, юни и юли са се провели 1477 бракосъчетания. Към момента до края на август са планирани 570 сватбени тържества, с което месецът ще бъде рекордьор по брой на венчавките в София. Това показва справка на дирекция "Радостни обреди“ към Столична община.

"Платформата е наистина изключително удобна и със сигурност е голямо улеснение за всички, които са предприели тази важна житейска стъпка, потвърждавам от собствен опит“, споделят граждани, предпочели платформата за свое улеснение пред организацията на място в обреден дом.