Увеличение на случаите на остри респираторни заболявания отчитат от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново, предаде кореспондент на Агенция "Фокус“. За периода 26 септември – 2 октомври те са 23, докато в предходната седмица /19-25 септември/ са били едва 9. Проверка на "Фокус“ показа, че в поликлиниката в старата столица, където много от личните лекари в град имат кабинети, има струпване на пациенти от всички възрасти, като преобладават децата.

Експертите припомнят, че най-ефикасното средство за предпазване от грип, остава противогрипната ваксина. Тя е силно препоръчителна за хора с хронични заболявания, с имунодефицитни състояния, с диабед, както и за лицата над 65-годишна възраст. Специализите съветват: да мием по-често ръцете си; да използваме дезинфектанти; да закриваме с ръка устата си при кихане и кашляне; да носим предпазна маска, когато сме в пространство с много хора; често да проветряваме помещенията, в които прекарваме деня си.

През миналата седмица в РЗИ – Велико Търново са регистрирани още 115 заразени с COVID-19, осем случая на варицела, един на вирусен менингоенцефалит и пет на ентероколити.

Епидемиологичната обстановка е спокойна, уверяват експертите.

Луиза ТРАНЧЕВА