3 867 192 лв. е инвестирало Министерство на здравеопазването в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ в старата столица от 2019 до 2021-а година. Това стана ясно на юнското отчетно събрание на лечебното заведение, предаде кореспондент на "Фокус“.

Целевите средства са отпуснати и използвани за дооборудване на новия болничен корпус, създаването на хибридна операционна зала към отделението по съдова хирургия, ремонт и обзавеждане на помещенията в I-во хирургично отделение. С част от парите е купена и нова медицинска техника, като високотехнологичен компютърен томограф, както и апаратура за продължителна дихателна реанимация и анестезиологични апарати. Подменена е и част от водопроводната мрежа на територията на База II.

С тези инвестирани средства държавата получава 92,22% от акциите на болницата и съответно - Община Велико Търново – 2, 33%, Община Горна Оряховица – 1,42 %, Община Елена – 0,33 %, , Община Златарица – 0,15%, Община Лясковец – 0,42%, Община Павликени – 0,82%, Община Полски Тръмбеш – 0,53%, Община Свищов – 1,22%, Община Стражица – 0,46%, Община Сухиндол – 0,10%.

Като най-голямото и структуроопределщо лечебно заведение в областта, натовареността в болницата е изключително голяма, тъй като тук се приемат най-тежките случаи. Това поставя на преден план проблема с кадровия дефицит.

"Полагаме огромни усилия и търсим кадри, на които ще осигуряваме всякакви преференции. Търсим кадри, както обучаващи се, стажант- лекари, така и изградени специалисти в почти всички области на медицината. Великотърновската болница в никакъв случай няма да съкращава или пенсионира административно, когото и да било от лекарите или медицинските сестри в условията на този кадрови дефицит. Напротив, продължаваме да търсим нови кадри и да се стараем да реализираме своята мисия, която е лечението на всички пациенти от област Велико Търново. Ние имаме огромно желание да приемем тук и да работим с всички специалисти, които искат да се развиват в нашата болница. В тази връзка мога да споделя, че от 1 юли в хирургичното отделение на болницата започва работа уважаваният специалист д-р Иван Манчев, който е посветил огромна част от живота си на областната болница“, заяви д-р Даниел Илиев, изпълнителен директор на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“.