931 потребители са обхванати в проект "Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Пловдив чрез подобрен достъп до образование, заетост и здраве". Чрез изпълнението на този проект Община Пловдив работи за осъществяването на интегрирана програма за социално-икономическа интеграция на ромите и други уязвими етнически малцинства, предаде репортер на "Фокус".

По проекта се извършват консултиране и насочване към регистрация в Бюрата по труда, обучение по роден език и дигитална компетентност. Участниците имат възможност да се включат в курсове за професионална квалификация "работник озеленяване". След обучението хората получават диплома от МОН и могат да се реализират на трудовия пазар. Партньор по проекта е ОП "Градини и паркове",  където хората се назначават на позиция "озеленител". До момента 88 души са подписали договор за чистач/метач, което е нелош старт за човек, който дълго време е бил извън активния трудов пазар, съобщи Алекс Леви.

Разговаряно е с потребителите от проекта да бъдат включени в списъка на чакащи за социалните жилища, които се изграждат в момента, допълни Зоя Петрушева. 

В етническите сегрегирани квартали в Пловдив се провеждат здравни кампании, тъй като огромният процент от хората са без здравни осигуровки. Здравно-просветните кампании се осъществяват съвместно с ОФ "Пловдив 2019". Темите, по които е работено в "Столипиново" и "Ш
екер махала", са: ранно детско развитие, бременност, здравето на детето, здравето през пубертета, превенция срещу зависимости, което е сериозен проблем в етническите квартали, специфични болести, хигиена, превенция срещу насилието в училище, каза Станислава Ташева.

Работата с деца от уязвимите малцинства, за да не отпаднат от образователната система, е сред най-важните компоненти на проекта, допълни Зоя Петрушева. 4 училища и 6 детски градини от "Шекер махала", "Столипиново" и "Източен" да обхванати в това направление. Досега над 2000 деца билингви са посетили  културни институции и предстои да се организират посещения в Природонаучния музей за децата от детските градини, разказа Стефка Симеонова.