Над 87 % от домакинствата в област Кюстендил имат достъп до интернет в дома си. Това съобщиха за "Фокус“ от Териториално статистическо бюро – Югозапад. По данни на проучване, проведено в област Кюстендил за 2022 година 87.4% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си, а 61.3% от лицата на възраст 16 – 74 навършени години използват регулярно интернет - всеки ден или поне веднъж седмично. Мъжете в областта са по-активни от жените, като 63.0% от тях използват редовно интернет, при 59.8% за жените.

През периода април – юни 2023 година в областта  се провежда анкетно изследване "Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2023 година“.  

Анкетната карта съдържа няколко модула, които събират информация за наличие и използване на интернет от домакинствата и лицата, електронно правителство, електронна търговия и други, както и въпроси, свързани със социално-демографските характеристики на домакинствата и лицата.

Aнкетьори от отдел "Статистически изследвания – Кюстендил“ ще посетят избрани на случаен принцип домакинства за провеждане на персонални интервюта, легитимирайки се със служебна карта издадена от Териториално статистическо бюро – Югозапад.

В област Кюстендил ще бъдат анкетирани 84 обикновени домакинства и живеещите в тях лица на възраст между 16 и 74 навършени години. В област Кюстендил изследването ще се проведе в градовете: Кюстендил, Бобошево, Сапарева баня и Дупница, както и в селата: Горна Гращица, Пиперков чифлик, Овчарци, Дяково и Трекляно.

Венцеслав ИЛЧЕВ