Програмата за насърчаване на стартъп културата и бизнес мисленето с ръст от 13 пъти спрямо първата си година

Над 650 ученици стартираха в петата година на Тийноватор - програмата за насърчаване на бизнес мисленето, екипната работа и стартъп културата у активните младежи от 16 до 18 години. Учениците работят с над 80 ментори от цялата страна - опитни предприемуачи от различни сфери на бизнеса. Това съобщи Зорница Миткова, правляващ директор на Тийноватор, научи "Фокус".

Тийноватор 5 е със стартъп клубове в София, Пловдив, Стара Загора, Враца, Своге, Ловеч, Перник, Русе, Плевен, Бургас, Варна, Пазарджик, Благоевград и др.

Срещите между менторите и учениците са ежеседмични, в продължение на една учебна година, и се движат по специално разработена програма от теми, благодарение на която учениците да се научат как се прави бизнес от “А до Я". Тийноватор помага на учениците да открият страстта си и да я превърнат в бизнес, като отключат креативното си мислене и развият редица ценни умения - ефективна работа в екип, презентиране пред инвеститори, управляване на времето, адаптивност, критично мислене и други т.нар. меки умения. Програмата залага на ученето през практика и през опита на менторите.

“В Тийноватор учениците разбират, че не е нужно да си добър във всичко, а да намериш истинската си сила, както и че провалите са важни за събиране на мъдрост по пътя към успеха, а не повод за срам", казва Зорница Миткова, директор на програмата. "Менторите и учениците създават отношения в продължение на девет месеца и менторите са истински ролеви модели, на които младежите разчитат и след като завършат програмата".

“Teenovator е свързан с иновациите. А да “иновираш" означава да “си свободен": от ограниченията на това, което не знаеш, и това да ти помогне да влезеш в да те новите сфери на възможното", каза на откриването в живо включване от Калифорния основателят на Българския център по предприемачество Лари Бийл.

В края на четвъртото издание на Тийноватор учениците представиха 43 бизнес идеи на Финалното състезание и три от тях взеха финансиране за реализацията си. 

За Тийноватор

Тийноватор се реализира пилотно в България от началото на учебната 2018-2019, когато в програмата участваха четири столични училища. В петата учебна година - 2022-2023, в програмата участват училища от 33 български града.

Тийноватор е 9-месечна програма, която развива меките умения (работа в екип, адаптивност, презентиране, управление на времето и адаптивност), стартъп културата и бизнес мисленето на учениците в 10. и 11. клас в цяла България.

Учениците работят с ментори - предприемачи и създатели на стартъпи, по специална учебна програма, базирана на учене през практика. В края на учебната година участниците в Тийноватор представят първите си стартъп компании пред жури от инвеститори и това е техният летящ старт в света на бизнеса.

Програмата е безплатна, с което дава равен достъп до предприемачеството на всички младежи в тази възраст. С това допринася за повече подговени отрано кадри за пазара на работна ръка и е инвестиция в бъдещето на икономиката на страната.

Фокусът е стимулиране на творческото мислене и увереността в собствените възможности и насърчаване на предприемаческия дух.