XX Международен конкурс за млади поп изпълните "Сребърна Янтра“ откриват днес във Велико Търново. Събитието ще се проведе в дните до 25 септември и в него ще се включат над 80 изпълнители от шест държави, сред които и седем семейства. Нелина Църова, директор Дирекция "Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново уточни за Агенция "Фокус", че певците са от България, Италия, Армения, Румъния, Кипър и Молдова.

Участниците са разделени в общо четири възстастови групи, като след официалното откриване на сцената ще се изявят 21 деца. Категориите, в които певците ще се състезават, са от 5 до 8-годишни, от 9 до 12-годишни, от 13 до 16-годишни и последната за младежи от 17 до 30 години.

"Сребърна Янтра“ през годините се превърна в една от емблемите на Велико Търново. Малко са конкурсите, музикални, особено в областта на поп музиката, които могат да се похвалят с такава достолепна възраст. 20 години да продължат да съществуват и не само да съществуват, но да се развиват и да се надграждат“, допълва Църова.

В категорията, която отличава надпреварите от други подобни "Пеещи семейства“, ще се представят изпълнители от България, Армения и Италия.

"След като последните две издания конкурсът премина онлайн, тази година организаторите решават да той да се реализира като проект 3 в 1. През август е проведен онлайн етап, след това е направена селекция на участниците, а третият финален етап започва днес“, обяснява още Нелина Църова.

Участниците ще се представят в съответните категории по азбучен ред.

Официалното откриване е днес от 17:00 часа в голяма зала на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов“ във Велико Търново. Кулминацията на форума ще е на 25 септември от 18:30 часа, когато ще има Гала концерт, последван от раздаване на награди. Специален гост на събитието ще е Михай Трайстариу  от Румъния – бивш победител в конкурса, добил международна популярност. Той ще зарадва публиката с мини рецитал.

Луиза ТРАНЧЕВА