Над 80 хил. лева спести Кюстендил с режима на уличното осветление. Това съобщи на пресконференция кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, предаде репортер на "Фокус“. Режимното светене на уличните лампи беше въведено за селата в общината. То започна след Димитровден, а по план сега уличното осветление се възстановява за предстоящите празнични дни.

"Нямаме засилена престъпност след въведения режим на уличното осветление по селата в община Кюстендил. От вчера стартира поетапно възстановяване на осветлението по селата. За празниците сме обещали навсякъде да има осветление. Както обещахме, тези средства, които са спестени от осветление, ще бъдат дадени на малките населени места от капиталовите разходи. Кметовете  и кметските наместници трябва сами да изберат ключови места, където да ги инвестират“, каза Петър Паунов.

По думите му след Ивановден ще бъде направен анализ и ще се реши дали отново Общината ще пристъпи към режим.

Кметът подчерта, че няма данни от полицията, режимът по селата да е довел до увеличаване на кражбите. Има информация за човек, който обикаля улиците и проверява дали автомобилите са заключени, ако не са – влиза и взема неща от тях. "Това, че един човек ходи и отваря всички врати не означава, че има ръст при кражбите. Всички камери са го заснели как този човек върви и проверява вратите на колите дали са заключени. Ако намери отключена врата взима стотинките вътре, ако има химикал взима и нея, и продължава. Да не се изкушаваме от спекулации“, призова Петър Паунов.

Кметът беше категоричен, че средствата от направените икономии ще бъдат дадени на малките населени места. Хората в селата ще решат по какъв начин и за какви дейности ще бъдат изразходвани.

Венцеслав ИЛЧЕВ