69 238 лв. е платила през 2021-а година Община Велико Търново за отстраняване на последствията от вандалски актове на различни места в града. Информацията изнесе кметът на Велико Търново Даниел Панов по време на редовната сесия на ОбС – Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Данните са в отговор на питане от общинския съветник Михаил Михалев за щетите от вандалски прояви, мерките за ограничаването им и видеонаблюдението на обществени места в старата столица. Градоначалникът уточни, че не може да се каже каква е точната сума, която се дава ежегодно, тъй като част от парите идват от предприятието "Зелени системи“, които не фактурират разходите си за всяка отделна дейности, а другата част дават фирмите, които поддържат конкретното пространство, след сключен договор от Общината и също не водят отчет за конкретни разходи.

"Платените по договор средства за 2021-а година са в размер на 69 238“, каза кметът, като допълни и, че парите вероятно са повече, но не може да каже колко точно.

Във връзка с видеонаблюдението в града, той уточни, че към момента такова има единствено в парк "Марно поле“ в центъра на Велико Търново, но то не спира вандалските прояви. Жива охрана има само в парк "Света гора“, но там също има недоброжелатели, които нанасят поражения по парковата мебел и детските площадки.

"Разбира се, ефикасно би било да има жива охрана във всички паркове, но това е много скъпо и на този етап няма как да се случи. Обмислят се варианти за осигуряване на средства за такава охрана поне в местата, в които най-често констатираме вандализъм, но това може да стане най-рано през следващата година“, посочи още Панов.

Той обясни и, че отговорността за опазването на обществените пространства не е единствено на Общината. Според него, тя трябва да е поделена – между местната администрация и обществото. Отправи и апел към гражданите да пазят това, което е направено в града, за да може да се избегнат излишните разходи за ремонт на счупена паркова мебел или повредени детски площадки, например.

Конкретна статистика за броя на вандалските актове във Велико Търново не се води, но за съжаление в последните месеци те се увеличават, показва проверка на "Фокус“.

Луиза ТРАНЧЕВА