642 нарушения на пешеходци са регистрирани на територията на Великотърновска област от началото на годината. Глобените са 633-а, сочи статистика на Областна дирекция на МВР – Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Това, обаче, не спира хората да нарушават закона постоянно.

Жителите на старата столица са на мнение, че често пешеходците мислят, че шофьорите са длъжни да ги пазят и именно заради това не пазят сами себе си.

От полицията отчитат, че броят на пресичащите на необозначени места тревожно се увеличава в последните години.

Главен инспектор Радостин Върбанов, началник сектор "Пътна полиция“ при ОД на МВР обобщава, че едно от най-опасните, но и най-често срещани нарушения, е че пешеходците не се оглеждат.

"Постоянно има случаи на деца, а и на възрастни, които внезапно излизат на пътното платно. Не са малко и тези, които ползват телефоните си докато пресичат – пишат, говорят и не гледат, не внимават. Друг проблем са децата, които играят близо до пътни платна, те също не обръщат особено внимание на преминаващите автомобили. Всичко това са предпоставки за инциденти“, обобщава гл. инсп. Върбанов.

Глобата за пресичане на необозначено място е 20 лв., ако обаче докато пресичате прескочите някакви ограждения като огради, пана или вериги санкцията вече е 50 лв.

Съветите на органите на реда са да сме много по-внимателни и бдителни, да се оглеждаме винаги в двете посоки, да не оставяме децата да играят без надзор или ако го правим – то те да са на безопасно място, далече от натоварени улици и пътни възли. Освен това родителите трябва да обясняват много внимателно на наследниците си да пресичат само и единствено на пешеходни пътеки, както и да им дават добър пример в тази насока.

Луиза ТРАНЧЕВА