Общо 601 деца от 13 софийски училища са прегледани от началото на програмата за безплатни очни прегледи на учениците от 1 клас, организирана от Столична община и Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика. От 10 февруари до момента екипите на Очна клиника на УМБАЛ "Александровска" и Дружеството по Детска офталмология прегледаха децата от 136 СОУ , 30 СУ , 46 ОУ, 76 ОУ , 192 СУ , 200 ОУ  , 83 ОУ , 84 ОУ , 18 СУ , 20 ОУ, 22 СУ, 1 СУ  и 32  СУИЧЕ, съобщиха от Столична община.

Програмата започна на базата на реализиран пилотен проект и се реализира през тази учебна година по идея на кмета Йорданка Фандъкова и проф.д-р Александър Оскар.

Програмата за извършване на безплатни очни прегледи на децата от първи клас беше одобрена от Столичния общински съвет в края на миналата година. За нейното изпълнение Столична община отпусна от своя бюджет 30 000 лв.

Целта е инициативата е  да бъдат обхванати всички деца от първи клас в общинските училища в София. Прегледите се осъществяват на място в училищата. Офталмолозите извършват клиничен преглед за зрителна острота, цветно зрение и авторефрактометрия. При наличие на зрителни проблеми, родителите се уведомяват и насочват за последващи действия.

Преди няколко години пилотен проект за очни прегледи на деца от първи клас бе изпълнен съвместно от Столична община и Клиниката по очни болести на "Александровска болница“ и с подкрепата на Организацията на евреите в България "Шалом“, с председател проф.д-р Александър Оскар. Направени бяха безплатни очни прегледи на повече от 5000 деца в предучилищна възраст. При повече от 10% от децата се установи проблем, който налага допълнителни изследвания и лечение.