Над 60 фирми се представят на изложението за местни продукти в Добрич, организирано днес и утре от Министерство на земеделието, предаде репортер на "Фокус". Тези два дни родното производство е на фокус в столицата на Добруджа, каза в своето приветствено слово зам.-министърът на земеделието Георги Събев.

Форумът е възможност да се популяризира родното производство и българите да предпочетат именно него заради качество. В Спортна зала "Добротица" са разположени изложбените щандове, на които родни производители поздравяват усмихнато посетителите. Представените продукти са произведени на териториите на Местните инициативни групи (МИГ), финансирани по подхода "Водено от общностите местно развитие (ВОМР) от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Добрич е петият град в страната след Бургас, Русе, Ямбол и Монтана с подобен форум. Палитрата от продукти е много богата - от храни до приложно изкуство.

"Радвам се, че в рамките само на няколко месеца успяхме да организираме цели пет изложения. МИГ са организациите, които спомагат за прилагане на подхода ВОМР. Този подход помага на местните общности, на местния бизнес, а също и на културните дейци да получат по-голяма видимост, да работят в тясно сътрудничество и така да помагат за развитието на общностите", заяви при тържественото откриване на изложението зам.-министърът Георги Събев.

Сред официалните гости бяха зам.-кметът на Добрич Росица Йорданова, кметовете на Община Добричка Соня Георгиева и на Община Тервел инж. Симеон Симеонов. Фолклорна певческа група от Община Добричка поздрави с хубави добруджански песни гости и изложители. 

Жулиета НИКОЛОВА