Шуменските дружества са по-активни при подаване на годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци сега, в сравнение с миналата година, съобщават от офиса на приходната агенция в Шумен.

Ако към 20 март 2022 г. подадените годишни данъчни декларации по чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане са били 460, то тази година към същата дата те са близо 580. Очаква се в офиса на НАП в Шумен поне още 5 300 дружества да подадат годишните си декларации в законовия срок. Декларациите се подават изцяло онлайн през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с квалифициран електронен подпис (КЕП).

Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни. Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък /чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Физическите лица, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, също подават годишните си данъчни декларации /по чл. 50 ЗДДФЛ/ до 30 юни 2022 г.

Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни, като това може да стане онлайн чрез виртуалния ПОС терминал на НАП (е-услугата за плащане с карти), във всяка банка с попълване на платежно нареждане или вносна бележка за издължаване към бюджета или с пощенски запис.