Остават 12 дни за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица, получени през 2022 г. До този момент над 54 000 души са декларирали доходите си пред НАП Бургас. Близо 80 % от декларациите са подадени по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Над 2000 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а близо 10 000 са ги подали в офисите на приходната агенция в Бургас, Ямбол и Сливен.

В национален мащаб близо 500 000 души са обявили пред НАП доходите си за 2022 г. Над 80 % са деклариралите по електронен път, други близо 15 000 са изпратили формулярите си по пощата, а 83 000 са предпочели да ги подадат на място в офис на Националната агенция за приходите.

Годишна данъчна декларация подават лицата, получили през 2022 година доходи от хонорари, дори и ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца на дохода. Земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили доходи от наем или от продажба на имущество, също трябва да попълнят формуляра. В декларацията се посочват и някои облагаеми с окончателен данък доходи от чужбина, като дивиденти и ликвидационни дялове, парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител и др.

Срокът за деклариране и плащане на данъка по годишните данъчни декларации е 2 май, тъй като 30 април е почивен ден.