Над 5000 души се очаква да посетят "Делювите празници“ в Златоград, които ще се проведат на 24 септември за 14 път в южния град. Това каза за Радио "Фокус“ – Смолян Александър Митушев, собственик на етнографския ареален комплекс и организатор на събитието.

По време на празника, жителите и гостите на Златоград отново ще се потопят в един пазарен ден отпреди 100 години. На живо ще бъде пресъздадена атмосферата на този ден в Стария град, поясни Митушев. "По калдаръмените улици на града ще се видят различни персонажи характерни за времето отпреди един век. Ще се чуват възгласи от бозаджията. Гостите ще могат да се насладят на различни изделия, изработени в местните работилници. Ще се чува звука от налбантина, който подковава магаретата. По улиците минават депутата и кмета на града и правят възвания на гласоподавателите да гласуват за тях. Чорбаджията и чорбаджийката също ще се разхождат покрай гостите, ще има и семейство с деца с ретро количка, а весникарчето ще продава новото издание на вестник "Старата чаршия“. Ще има и взвод войници, слезли в града от охраняваната граница“, обясни организатора на интересния празник. Той изрази надежда жителите и гостите на Златоград в този ден да успеят да се потопят във времето преди 100 години и да го изживеят с колоритните персонажи.

За доброто настроение на присъстващите на празника, ще има и богата фолклорна програма с изпълнители от Златоград и различни краища на страната, която ще продължи до късно вечерта.

Нели ГЕРГЬОВСКА