На 11 май градът на шампионите - Чепеларе се изпъстри от тържеството на българщината, което се организира за 13-та година като част от традиционните майски празници на община Чепеларе, съобщиха от местната администрация. С всяка следваща година празникът набира все по-голяма популярност и все повече гости. Инициативата на местния клуб "Веселие“ с ръководители Валентина Бозова и Милен Хаджиматев събра над 500 участници заедно с гостуващите клубове по народни танци от цялата страна. Възпитаниците на ЦПЛР ОДК – гр. Чепеларе са неизменна част от празника с техните песни и танци, а гайдарският им състав с ръководител Петър Янев традиционно предвождаше шареното дефиле на многобройните участници по главната улица на града. Запазена марка на тържеството е "сворнатото хоро“, което домакините извиват около олимпийските кръгове на площад "Олимпийски“.

Превърналият се в традиция за Чепеларе празник на хората бе тържествено открит с приветствие от кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев. Градоначалникът, заедно с Екатерина Петрова, председател на Общински съвет Чепеларе и зам. –кметовете Антоанета Аговска и инж. Стоян Кузмов връчиха специални статуетки и грамоти на ръководителите на участващите клубове. Тази година ТК "Веселие“ – гр. Чепеларе празнува своят 15 рожден ден, за което бяха удостоени с почетни грамоти от Община Чепеларе и Общински съвет Чепеларе.

Танцовите клубове, които взеха участие във Веселие в Чепеларе – празник на хората 2024 г. са: ТК "Веселие“ – гр. Стара Загора с ръководители Робертино Петров и Ива Жекова; ТK "Веселие“ – гр. Чепеларе с ръководители Валентина Бозова и Милен Хаджиматев; Групи по фолклорни танци при ЦПЛР – ОДК – гр. Чепеларе с ръководител Валентина Бозова и Милен Хаджиматев; ТК "Веселие“ - гр. Симитли с ръководител Любомир Марянски; ТК "Антерия“ – гр. Пловдив с ръководител Емилия Иванова и хореограф Йордан Костов; ТК "Опа – иха“ – гр. Рудозем с ръководител Екатерина Лазарова; ТК "Хоротропци“ – гр. Кърджали с ръководител Гинка Кирчева; ТК "Китка“ - Крумовград с ръководител Даниела Бояджиева; ТК "Хорце“ -Стара Загора с ръководител Соня Драгова и хореограф Анна Александрова; ТК "Чародейци“ – гр. Пловдив с ръководители Димитър Петров и Росалина Божкова; ТК "Калина“ с. Белащица с ръководител Росалина Божкова и ТК "Перуника“ гр. Кресна с ръководител Любомир Марянски.

Всеки клуб се изяви с представяне на един или няколко фолклорни танца. За някои от клубовете сцената се оказа малка и предпочетоха да се представят на площада. Незабравимият и емоционален празник на хората, на българските традиции, обичаи и носии продължи на площад "Олимпийски“ с всеобщо веселие и кръшни хора.

Ръководството на Община Чепеларе изказва радостта си от участието на всички клубове, гости и съграждани, с пожелания догодина, когато главната улица на града ще е с изцяло нов облик, " за ръце на хорце“ да я запълнят по цялата и дължина.