Отбелязването на професионалния празник на българския лекар – 19 октомври и Ден на св. Иван Рилски Чудотворец ще започне днес от 11.00 часа с откриването на паметник на д-р Живко Радев, като знак на признателност към бургаските медици, които загубиха живота си по време на коронавирусната пандемия. Мястото, където ще бъде издигнат монумента, е в Морската градина, срещу бл. 16 в ж.к. "Лазур“. Това съобщиха от Община Бургас. 

В 19.00 часа в залата на Културен дом на НХК ще започне и тържественият концерт-спектакъл, който ще бъде специален поздрав за бургаските лекари. Той ще бъде подарък и знак на признателност от Община Бургас по повод професионалния им празник.

На празничното събитие, което ще се проведе под надслов "Благодарим ви, бургаски лекари!“, ще присъстват близо 500 доктори от всички болници, диагностично-консултативни и медицински центрове в Бургас. За атмосферата до началото на спектакъла ще се погрижат музикантите от Бургаския духов оркестър.

Гостите ще бъдат посрещнати в 18.30 часа от студентите от Факултета по медицина към Университет "Проф. д-р Асен Златаров“, които ще им връчат специална значка с лика на техния покровител – св. Иван Рилски. Почит ще бъде отдадена и на знакови имена и доайени на бургаското здравеопазване, които също ще присъстват на тържествения концерт.

В концерта ще вземат участие едни от най-обичаните бургаски изпълнители – Тони Димитрова, дует "Бургас“, вокално трио "Deja VU“, Клуб по спортни танци "Бургас` 75“, хорова школа "Милка Стоева“ към Младежкия културен център, ВГ "Изгревчета“ и Стефан Диомов.

Специален поздрав към присъстващите в залата ще отправи и д-р Лорис Мануелян с авторската песен, превърнала се в химн на българското здравеопазване – "Моята молитва“.

На сцената ще се качат още лекарите-музиканти от GP band – д-р Петко Желязков, д-р Николай Ферфериев и д-р Велимир Медаров, както и лекари-поети, които също ще поздравят колегите си за празника. За празничния спектакъл е подготвена и прожекция на филм, който ще представи бургаските лечебни заведения.

В ролята на водещи на грандиозния спектакъл ще бъдат любимата на всички Тони Димитрова и председателят на Постоянната комисия по култура в Общинския съвет Веселин Пренеров.