Над 500 безстопанствени кучета са били заловени, обезпаразитени, кастрирани и ваксинирани в община Враца от началото на годината до сега. Това каза за "Фокус“ д-р Йордан Тодоров- старши експерт "Здравеопазване“ в общинската администрация. Той уточни, че по-голяма част от бездомните четириноги са прибирани най-вече от селата и околностите на Враца, вилните зони и лозята. "Манипулацията, след залавяне, включва обезпаразитяване- външно и вътрешно, ваксиниране, чипиране, поставяне на ушна марка и задължително кастрация“, посочи д-р Тодоров, като допълни, че след тези ветеринарномедицински манипулации, животните се връщат там от където са взети с изключение на места като училищни дворове, паркове и градини.

"Проблемът с популацията на бездомните кучета, е проблем в цяла България. Община Враца полага усилия в тази насока и в последните години се наблюдава намаляване на размножаването на безстопанствените кучета в град Враца, за разлика обаче в селата, където масово хората не кастрират животните си и изхвърлят малките кученца на улицата или в покрайнините на града“, допълни д-р Йордан Тодоров.

По думите му до края на годината във Враца официално ще заработи и общинският приют за бездомни кучета, в който в момента са настанени 72 бездомни четириноги.

Росица ВАЛЕНТИНОВА