Служители на Университета по хранителни технологии са задържали представители на Студентския съвет във вуза. Председателят на Студентския съвет Пламен Петров съобщи за Агенция "Фокус", че въпросните служители вземат лични вещи на студентите и ги отнасят нанякъде.

Скандалът е започнал по-рано през деня, след като над 50 студенти от УХТ не са допуснати до общото събрание на алтернативния Съюз на студентите в хранителната индустрия и туризма в зала 205 на вуза. Младежите отказали да напишат имената си и да се подпишат, защото не знаели къде ще отидат впоследствие тези данни. 

"Тези хора не са регистрирани никъде, нелегитимни са, нямат регистър, нямат правилник. Те са докторанти в този университет", заяви заместник-председателят на Студентския съвет Иван Костов. 

Достъпът до зала 205 е бил възпрепятстван от частна охрана, а лицето Димчо Петров разперил ръце, за да не пропусне студентите. На заседанието на алтернативния студентски съвет било избрано ново ръководство с председател Десислава Пирчева. "Г-жа Пирчева е докторант в този университет, съпруга е на лицето Димчо Петров от ВМРО" - допълниха студентите. 

Младежите ще сигнализират прокуратурата и съда, след което ще решат какво да предприемат. 

Към студентите се присъедини и бившият заместник-председател на Студентския съвет Георги Ангелов, който в момента учи за магистратура в УХТ. "Току-що идвам от София. Това е действие, което в моя мандат никога не се е случвало" - каза той. 

Охраната на Университета по хранителни технологии не допусна представителите на медиите на територията на вуза, защото имало издадена забрана от ректора. 

В същото време служители на УХТ правели опити да влязат в помещението на Студентския съвет, за да вземат документацията.

Миналата година скандалът предизвика реакция от страна на студентите в публичното пространство.

Подробности гледайте в прикаченото видео!