Рязък скок на направените имунизации срещу Ковид-19 в Русенско отчитат здравните власти през отиващата си вече седмица, съобщиха от Областна администрация - Русе. Поставените ваксини през последните седем дни са с 54% повече спрямо предходната седмица. За сравнение отишлите до някои от имунизационните пунктове в периода между 11-и и 17-и септември са 190 души, докато от 4-и до 10-и този месец те бяха 123-ма.

Въпреки това увеличеният брой на извършените имунизации се дължи на повишения интерес към поставянето на бустерна доза, а не към първично ваксиниране. Над 85% от всички поставени дози през последната седмица са представлявали трета или четвърта игла. За същия период са имунизирани и шест деца. Данните на здравните власти сочат още, че едва под двайсет души са били имунизирани с първа доза.

Колкото до броя на заразените, то той остава почти същият като през предходната седмица. Разликата е само от двама души. Новите случаи през последната седмица са 123, от които и три деца. В процентно съотношение това представлява намаляване на заболелите с 1.6% спрямо предходната седмица, когато те бяха 125. Същевременно обаче две жени с положителен тест за коронавирусна инфекция са починали.

За последното денонощие заболелите са десет. Толкова са и оздравелите през вчерашния ден, като няма починали. Активните случаи са 131, от които малко над 21% или 28 души са на болнично лечение. Справка в Единния информационен портал сочи, че въпреки по-малкия брой заразени областта се нарежда на трето място по заболеваемост в страната през вчерашния ден наравно с Варна и Сливен. Без нови случаи са Видин, Монтана, Разград и Силистра. 

От началото на пандемията до днес установените случаи на коронавирус в областта са общо 36 487, като от тях 1940 души са починали. До момента в област Русе са извършени 132 783 имунизации, като със завършен имунизационен курс са 58 744 души. Бустерна доза пък е направена на общо 26 106 русенци, като от възможността за втори бустер са се възползвали 2321 души от региона.