През месец януари 2023 г. дирекция "Инспекция по труда“ – Смолян е извършила 94 проверки. Това съобщи за "Фокус“ инж. Емилия Даракчиева – директор на Инспекцията. "Констатирани са 437 нарушения на нормативните актове на трудовото законодателство, от които 244 са по осигуряването на здравословните и безопасни условия на труд, 192 по трудовите правоотношения и едно по трудовата миграция и трудова мобилност. За тяхното отстраняване са приложени 413 принудителни административни мерки“, поясни инж. Даракчиева.

През януари са издадени 9 наказателни постановления. Влезлите в сила са 17, с обща сума на наложените имуществени санкции в размер на 21 700лв.

Продължават и проверките в зимните курорти в област Смолян. "Главна инспекция по труда ежегодно провежда засилени проверки за спазване на законовите изисквания по възникване и осъществяване на трудовите правоотношения и по осигуряване на минималните изисквания за здраве и безопасност при работа в хотели, ресторанти и питейни заведения, включително в летните и зимните курорти в страната. Акцент при проверките, освен превенция на недекларирания труд и контрол по спазване на разпоредбите за разпределение на работното време и заплащането на труда, е още законосъобразното наемане на граждани на трети държави и на непълнолетни лица, както и осигуряването на здраве и безопасност при работа“, каза още инж. Даракчиева.

Нели ГЕРГЬОВСКА