Над 400 деца от спортните клубове в Благоевград са заплашени от това да останат без място, където да тренират. Това стана ясно от изказване на кмета на Община Благоевград Илко Стоянов в началото на днешното редовно заседание на местния парламент, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

Става дума за казуса с терените в бившите казарми, каза Стоянов и представи хронология на случващото се. Той уточни, че още на 15 октомври 2022 година с решение на Общински съвет е дадено съгласие за изработването на ПУП – ПРЗ за образуването на ново УПИ, с което се утвърждава в имота да бъде изграден технтерекспо център, спортен център, конгресен център, музей, православен храм и парк.

Три дни по – късно е издадена заповед от главният архитект на Община Благоевград, с която е дадено съгласие за изработването на въпросния план. Заповед е издадена и от директора на дирекция "Устройство на териториите“, с която планът е одобрен. Така предназначението на съществуващите три сгради е променено. Следва кореспонденция между кмета Илко Стоянов и Министерство на регионалното развитие и благоустройството и областния управител, в рамките на която е посочено, че Община Благоевград е изпълнила задълженията си към Министерски съвет.

По сигнал на областния управител е изпратена проверка на сградите, която е извършена от Регионална дирекция "Национален строителен контрол“ (РДНСК). Проверката установява, че няма извършени строително – монтажни дейности.

На 4-ти януари 2023 година, деня, в който кметът Стоянов е в София по покана на зам.-министър Николай Шушков , който е и бивш областен управител на Благоевград във връзка с Покровнишкия мост, в Благоевград е изпратена комисия от Дирекция "Национален строителен контрол“, която да провери РДНСК. Малко по – късно е получено писмо в Община Благоевград, с което е съобщено на кмета, че въпросните три сгради в парк "Македония“ не могат да бъдат използвани. Стоянов обаче уточни, че това писмо няма статут нито на заповед, нито на уведомление.

"На базата на този текст и на това, което е написано в диапозитива, арх. Панайотова дава нареждане да не се ползват трите сгради. Събрах юридическия екип и естествено ще обжалваме, защото ни се забранява да ползваме въпросните сгради, без дори да има заповед. В две от залите тренират над 425 от децата на Благоевград. Упражняват се много спортове. С това писмо се прави опит да се осуети тренировъчната дейност на тези деца. Къде ще отидат те? На улицата?“, попита Стоянов.

От думите на кмета на Благоевград стана ясно, че Общината е извършила всичко необходими действия, като залите не са ремонтирани, така че няма причина от веднъж да се каже да не се използват. "Аз съм сигурен, че в съда това писмо ще падне. Потресен съм от начина, по който държавата реагира спрямо Община Благоевград“, добави градоначалникът.

Кметът на Община Благоевград Илко Стоянов призова всички общински съветници, спортни клубове и граждани да се обединят около каузата. По думите му в случая не става дума нито за политика, нито за това кой е кмет или областен управител. Става дума за децата на Благоевград.

Градоначалникът беше категоричен, че от страна на Общинска администрация ще бъдат предприети всички необходими правно – юридически дейности във връзка със случващото се.