4 056 туристи от страната и чужбина са посетили Археологически комплекс "Калето" в Мездра през миналата година, информира ръководителят на комплекса Павел Петров. 2 212 от проявилите интерес към тази културно-историческа забележителност, която е един от 100-те национални туристически обекта в България, са в трудоспособна възраст, 511 са ученици, 288 - пенсионери, а 112 - студенти. Организираните групови посещения са 933.

Над 600 посетители, участници в Националното движение "Опознай България - 100 Национални туристически обекта“, са подпечатили своите книжки в Археологически комплекс "Калето“. 40 от тях са си закупили нови книжки, присъединявайки се към тази уникална обществена инициатива на Българския туристически съюз.

Особен интерес за посетителите на комплекса представляват петте експозиционни зали: голямата експозиционна зала, в която по атрактивен начин е разказана 70-вековната история на античната и средновековна крепост "Калето“ - архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение, експозиционните зали "От каменно-медната епоха (ІV хилядолетие пр. Хр.) до средновековието“ и "Облекло, въоръжение и снаряжение от ранното средновековие (VII-IX в.)“, постоянната експозиция "Историческо оръжие и милитария“ и етнографската  изложба "Ехо от миналото на българката“.

На разположение на туристите са квалифицирани екскурзоводи, които при изявено желание от страна на гостите на комплекса провеждат образователни беседи. През 2022 г. са изнесени 44 екскурзоводски беседи.

В стремежа си да привлече повече посетители екипът на комплекса реализира разнообразни инициативи. Сред тях са традиционните Дионисиеви празници, организирани в навечерието на Трифон Зарезан и Фестивал на средновековните традиции, бит и култура, който се провежда ежегодно от 2015 г. насам, обикновено по време на Празниците на културата "Мездра-май".

Целогодишно Археологически комплекс "Калето", който това лято ще чества 10 години от своето създаване, е домакин на различни културни прояви: литературни четения, премиери на книги, художествени изложби, пленери по живопис, концерти, кинопанорами и др.

Сред останалите атракции, които предлага комплексът, са реплики на средновековни обсадни машини - катапулт, таран, оксибел и требушет, на средновековния инструмент за публично телесно наказание "Позорен стълб“ ("The Pillory"), изкуствено езеро с дървен мост и статуя на древногръцката нимфа Дафне.

Всеки, който желае, може да изпробва своя точен мерник в стрелбата с лък. А през лятото любителите на екстремни изживявания периодично имат възможност да се забавляват като се спуснат по изградения от местни спелеолози въжен "тролей“ над река Искър. През м. г., например, са осъществени 182 стрелби с лък.

Показателен факт за интереса към "Калето" е, че комплексът все по-често е предпочитано място за изнесени сватбени ритуали на открито.