Междинна пресконференция по проект "Младежки център Пловдив – мощен фактор за местно развитие“ програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи" се проведе днес в Община Пловдив. Участие в нея взеха ръководителят на проекта зам.-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика Георги Титюков, Величка Лазарова – координатор, Мария Ангелова – експерт "Образователни инициативи и проект“ и младежките работници и медиатори по проекта.

Георги Титюков припомни, че Експертната комисия на Съвета на Европа поднови знака за качество на Младежки център – Пловдив до 2025 година.

"В България единствените два центъра със знак за качество са в Пловдив и Стара Загора. Общо 14 са центровете в Европа, носители на приза в сферата на младежката работа“, подчерта зам.-кметът.

Координаторът по проекта Величка Лазарова представи изпълнените дейности по проекта от неговото начало през юли 2020 г.

"Обхванати са 3796 лица като 1001 от уязвими групи, а 895 – от ромски произход. Осъществени са над 30 младежки инициативи с над 800 участници и обучения в 14 населени места. Проведени са редица срещи с бизнеса, както и международен младежки обмени с младежи от Норвегия“, заяви Лазарова.

По думите на младежкия работник Калина Дамянова сред предстоящите дейности са провеждането на Международен младежки фестивал от 2 до 5 юни, както и обмяна на опит и добри практики с младежки центрове и организации на международно ниво.

"От началото на годината се изпълнява и стажантска програма с младежи в рамките на 4 месеца. С разширяване на дейността на центъра по проекта беше направен ремонт на 3 нови пространства, както и на една класна стая на открито“, подчерта тя.

Проект "Младежки център Пловдив – мощен фактор за местно развитие“ по програма "Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ е финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.