Над 3600 дка държавни горски територии ще бъдат залесени по проект "Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите, чрез прилагане на лесовъдски практики и залесяване на територията на Северозападно държавно предприятие“. Това каза за Агенция "Фокус“ ръководителят на проекта и зам.-директор в предприятието инж. Томислав Колов и посочи, че СЗДП-Враца за пръв път е бенефициент по такъв мащабен проект, който се реализира с безвъзмездна финансова помощ на ЕС и е в размер на близо 10 млн. лева.

"В рамките на проекта пряко ще участват 13 горски стопанства, като освен за залесяване тези средства ще бъдат ползвани и за отглеждане и попълване на горски култури както и за закупуване на техника, с която предприятието до голяма степен ще може за напред само да изпълнява задълженията си във връзка с лесокултурните мероприятия. Площта, която е предвидена да се залеси е 3 623 декара, като разпределението се припокрива с предвиденото за текущата година. Отново крайдунавските стопанства участват с най-голям дял, както и преобладаващите видове ще са различни култивари на тополата. Ще бъде закупена и техника за подпомагане на горските ни разсадници, като това ще доведе до производството на по-качествени и устойчиви репродуктивни материали“, заяви инж. Колов.  

Той посочи още, че ежегодно на територията на предприятието се залесяват над 3 000 декара нови гори, като над 90% от това  залесяване е с топола. "Традиционно най-голямо участие имат крайдунавските стопанства. Тази година най-много ще се залеси в ДГС Никопол - 892 дка., следвано от ДГС Оряхово и ДГС Видин съответно с 635 и 630 дка., както и ДГС Лом с 340 дка. Освен тези стопанства с топола залесяват всяка година и ДГС Плевен, ДГС Монтана, ДГС Мездра и ДГС Враца, като при тях това става основно покрай по-големите вътрешни реки. Разбира се СЗДП Враца залесява и с много други дървесни видове като бял и черен бор, смърч, липа, кестен, както и много различни видове дъб“, допълни инж. Колов.

Проектът е с продължителност 13 месеца и ще приключи в края на тази година. Той бе представен днес на откриваща пресконференция, в която участваха директорът на Северозападното държавно предприятие инж. Веселин Нинов, директорът на Природен парк "Врачански Балкан" инж. Николай Ненчев и представители на горските стопанства, намиращи се на територията на СЗДП.

Росица ВАЛЕНТИНОВА