Близо 2 500 добруджански фирми подадоха годишните си данъчни декларации за облагане с корпоративни данъци от началото на данъчната кампания до момента, съобщиха от НАП-Добрич. От ведомството очакват още около 5 хиляди дружества да декларират финансовия си резултат за миналата 2022 година.

Декларацията се подава само онлайн чрез Портала за електронни услуги с квалифициран електронен подпис (КЕП). С формуляра се подава и годишен отчет за дейността, като срокът за това изтича на 30 юни 2023 г, информират от НАП. До тази дата фирмите декларират и плащат корпоративен данък /чл. 92 и 93 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, данък върху приходите от помощни и спомагателни дейности по смисъла на Закона за хазарта, както и данък върху дейността от опериране на кораби.

Дължимият корпоративен данък за 2022 г., деклариран с годишната данъчна декларация, следва да се внесе до 30 юни 2023 г. Плащането може да се извърши по интернет чрез виртуалния ПОС терминал на НАП, чрез физически ПОС терминали в офис за обслужване в Добрич, с платежно нареждане/вносна бележка или пощенски запис по съответните сметки на компетентната ТД на НАП. Точният размер на данъка може да бъде проверен в е-услугата " Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане “ или на място в офиса за обслужване.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да бъде получена и на телефоните на Информационния център на НАП: 0700 18 700 или 02 9859 6801, на цена, съобразно тарифата на съответния оператор или в сайта на приходната агенция.