Повече от 300 деца от над 50 училища и общински детски центрове за култура и изкуство от цяла България се включиха в тазгодишното издание на Националния конкурс за изобразително и приложно изкуство "Магията на изкуството". Той се организира за четвърти път от Общинския детски център за изкуство и култура в Русе и е посветен на 1 март – Ден на любителското творчество и на Баба Марта.

Жури с председател художничката и изявен скулптор Мая Кубратова - преподавател в НУИ "Проф. Веселин Стоянов“, прегледа стотиците детски произведения и избра най-добрите от тях. Тази задача се оказа нелека, тъй като рисунките, маските, картичките, мартениците, паната и керамичните пластики, изработени от участниците, бяха истински произведения на изкуството.

Младите творци можеха да се включат в два раздела – "Живопис“ и "Приложно изкуство“, и бяха разделени в три възрастови групи:

- първа група - от 1 - 4 клас;

- втора група - от 5 - 7 клас;

- трета група - от 8 - 12 клас.

Всички отличени участници ще получат своите награди – грамоти, медали и плакети, на съответните посочени адреси. Творбите им ще бъдат експонирани в навечерието на 1 юни – Международен ден на детето, заедно с отличените от предстоящия V Национален ученически конкурс за детска рисунка и илюстрация "Светът е цветен за всички детски очи“ Русе - 2024.