Над 300 третокласници и четвъртокласници от осем старозагорски училища участваха във викторината и конкурсите за рисунка на хартия и асфалт в парк "Александър Стамболийски“ в Стара Загора, предаде репортер на "Фокус". Децата от ОУ "Кирил Христов",  IX ОУ "Веселин Ханчев",  ОУ"Самара",  СУ "Христо Смирненски", ОУ "Кольо Ганчев",  НУ "Димитър Благоев",  СУ "Иван Вазов" и  СУ "Железник"  отговаряха на въпросите от викторината. В мероприятието се включиха още децата от детските полицейски управления към Първо РУ-Стара Загора, Второ РУ-Стара Загора и РУ-Чирпан, както и децата от клуб "Млад огнеборец“ към РСПБЗН-Стара Загора.

Директорът на ОДМВР-Стара Загора старши комисар Лазар Христов откри заключителното мероприятие във връзка с националната програма "Работа на полицията в училищата“ под надслов "Ваканция здравей! Да играем безопасно“ и поздрави участниците. Приветствие към децата отправи и началника на РУО-Стара Загора Милена Йолдова.

В конкурса за рисунка на асфалт на първо място се класираха група деца от СУ“Железник“ от Детското полицейски управление към Второ РУ-Стара Загора, второ място спечелиха Ивелин Иванов и Димитър Далев от НУ "Димитър Благоев“, трети се класираха група деца от ОУ "Кирил Христов“.

В конкурса за рисунка на хартия първо място спечели Габриела Христова от ОУ“Самара“, на второ място журито класира Андрея Иванова от ОУ“Димитър Благоев“, трето място спечели Елена Миркова от Девето ОУ "Веселин Ханчев“

Събитието бе организирано съвместно с Община Стара Загора, РУО-Стара Загора, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, РДПБЗН-Стара Загора, РЗИ-Стара Загора, БЧК, Център за подкрепа за личностно развитие-Стара Загора. Децата имаха възможност да разгледат полицейски автомобил, автомобил на пожарната и мотоциклет. Наблюдаваха демонстрации по оказване на първа помощ. РЗИ представи куклата Сю и алкоочила и чрез тях демонстрира вредата от тютюнопушенето и алкохола.

По повод първи юни, в празника, организиран от Община Стара Загора  за Деня на детето в парк "Пети октомври“, утрe от 10.00 до 13.00 часа, за най-малките е предвидена възможност  да разгледат полицейски автомобил и мотоциклет, както и да се снимат с полицейско куче.

Рени АТАНАСОВА