Първата част на събитието "Стара Загора търси математически таланти“, организирано от "Съвета на мъдреците“ при ПГКНМА "Проф. Минко Балкански“ и фондация "Миню Балкански“ стартира с въведение за ученици от подготвителен до 4. клас. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Община Стара Загора. Най-малките получиха по три подготвителни теми с по 5 задачи за самостоятелна работа.

Всички участници в подготовката, заедно с ученици от 5. до 7. клас, са поканени за участие в два кръга на 4 и 11 декември. Заявки за участие се приемат до 30.11. 2022 г. на електронни адреси talanti_1@abv.bg и fmb.shkoli@gmail.com.

Постъпили заявки след този срок не се обработват. Състезанието ще е по формата на "Будилник“ – 5 задачи за 40 минути. Сбор от точки – до 10 за всеки от кръговете, до 20 – в общото класиране.

На 17 декември, от 12.00 часа, в Регионалната библиотека "Захарий Княжески“ ще бъдат наградени победителите.

Награждаването ще е  по резултатите от 4 декември –  за всеки от класовете; по резултатите от 11 декември – за всеки от класовете; по сбора от резултатите от двата кръга –  за всеки от класовете.

Ще бъдат обявени Топ 10 на състезанието – за всеки от класовете. Античен шлем-маска от Стара Загора ще получат 8-те най-добри участници.

Ще бъдат връчени медали в общото класиране и Лауреат на събитието "Стара Загора търси математически таланти 2022“ (по класове), медали за класиране във всеки от кръговете (по класове). Всички участници ще получат сертификат.

Пластика Победител в събитието "Стара Загора търси математически таланти 2022“ ще има за първите трима по класове.

Организаторите са предвидили и стипендии за обучение във Центъра за извънкласна работа във фондация "Миню Балкански“ и в клубовете "Математически таланти“, които стартират от януари 2023 г. в ПГ по КНМА "Проф. Минко Балкански“, гр. Стара Загора, и във фондация "Миню Балкански“, с. Оряховица.

Рени АТАНАСОВА