Общо 326 заверки-апостил  върху документи за чужбина е издала Областна администрация във Враца за 2022 г., съобщиха за Агенция "Фокус“ от държавната институция. Услугата, която администрацията е оправомощена да извършва от 2019 г., касае документи по гражданско състояние за чужбина, издадени от общините- актове за раждане и смърт, удостоверения за семейно положение, за наследници, постоянен адрес и други.

Експертите от Областна администрация Враца уточниха, че сред най-масово подаваните заявления за поставяне на апостил са документи за семейно положение, актове за раждане, както и за сключване на брак от български граждани в чужбина.

При законово установен срок от 7 работни дни за издаване на апостил, то всеки гражданин, заявил услугата, е получавал заверка на документа още същия ден, посочиха от държавната институция и допълниха, че с цел намаляване на административната тежест и съответно максимално улесняване на гражданите е възможно чрез едно заявление да бъдат изискани няколко апостила.

Припомняме, че апостил е специално удостоверение с печат за заверкка /легализиране/ на документ от държавата, в която документът е издаден. Притежаващите апостил документи се освобождават от всякаква допълнителна форма на легализация в държавите, които са страни по Хагската конвенция от 1961 г.

Росица ВАЛЕНТИНОВА