Над 30 камиона дърва са събрани благодарение на "Мисия Лаута 3“. Това бе поредната мащабна акция по съвместна инициатива на кметството в "Тракия“, "Градини и паркове“ и Община Пловдив за прочистването на лесопарка от опасна растителност, в която се включиха стотици пловдивчани.

Този път клоните бяха обработени с дробилки на място и полученият дървесен чипс – извозен с 10 камиона към компостиращата инсталация.

Директорът на общинското предприятие Веселин Козарев припомни, че през целия януари екипи на "Градини и паркове“ спешно отстраняваха опасни дървета край алеите в "Лаута“, продължиха и в началото на март. Доброволците, които се включиха в "Мисия Лаута – 3“, помогнаха за изнасянето на мъртвата растителност към алеите, откъдето да бъде по-лесно събрана и извозена.

"Беше толкова много, че цяла седмица след акцията продължихме обработването и извозването ѝ. После Пловдив бе сполетян от бурята и продължителния ураганен вятър. Наложи се да пренасочим всичките си сили за отстраняване на щетите. Тези дни отново сме в "Лаута“, за да завършим започнатото. Междувременно в лесопарка са паднали още дървета и клони, разчистваме и тях“, обясни Козарев.

Той напомни също, че според направеното миналата година фитосанитарно обследване на дърветата в "Лаута“, около 30 процента от тях са изсъхнали. Според представените от лесозащитната станция анализи причините са комплексни. Повечето видове, от които е създаден паркът, са над пределната възраст от 80 години. Освен това са установени заболявания, причинени от гъби и насекомни вредители. Настъпилите през последните десетилетия промени в микроклимата също оказват негативно влияние. Предстои общината да предприеме устойчиви решения за спасяването на лесопарка.