Девет са обектите във Великотърновска област, предложени за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Това стана ясно след заседание на Постоянната областна ресорна комисия, което се проведе в Областна администрация – Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“.

От институцията уточняват, че проектите са предлагани и предходни години, но досега не са получавали финансиране.

Пет от предложенията на днешното заседание направи областният управител инж. Георги Гугучков. Те са включени в двугодишната програма за Планово почистване на речните корита - първи приоритет. Останалите искания са от общините Елена, Велико Търново и Свищов.

За обект "Укрепване на свлачище“ по пътя Елена – Лазарци – Мийковци кметът на община Елена е подал искане за финансиране на стойност 1 009 900 лв.

1 473 588 лв. са нужни за пешеходния мост на река Белица, който води към Килифаревския манастир "Рождество Богородично“, община Велико Търново. Други 434 152 лв. са поискани за отводнителен покрит канал и улична настилка на ул. "Единадесета“ и ул. "Четиринадесета“ в село Пчелище.

От община Свищов е постъпило искане за 85 150 лв. за укрепване на подпорна стена между ул. "Вихрен“ и УПИ III, кв. 58 по рег. план на Свищов.

Областният управител внася искане за финансиране от 85 644 лв. на участък от река Янтра в землището на село Първомайци при моста по пътя Поликраище – Елена. Освен това са необходими 181 640 лв. за участъка от река Росица в землището на село Росица преди стоманобетонния мост.

За участъка от река Веселина в землището на село Тодювци в района на моста по пътя Тодювци – Багалевци са необходими 288 182 лв., а за участъка от река Янтра при моста, свързващ селата Горски долен Тръмбеш и Върбица - 107 234 лв.

Другото искане от областния управител е за отпускане на 278 806 лв. за участъка от р. Янтра – 200 метра преди стоманобетонния мост на ул. "Сан Стефано“ и 570 метра след него с обща дължина 770 м.