След като през пролетта на 2022 г. бяха създадени 406 дка нови гори, през есента Северозападно държавно предприятие-Враца извършва основната част от залесяването в държавните горски територии, с още около 3 хиляди декара, предаде кореспондент на "Фокус“. Общият брой на фиданките е около половин милион.

Най-много нови гори, предимно с фиданки от тополи, са предвидени да бъдат залесени в Придунавските райони- Видин, Лом, Оряхово, Никопол, както и по поречията на Плевен, Монтана, Мездра и Враца. На територията на Държавните горски стопанства в Годеч, Говежда, Берковица и Своге пък приоритетно се залесява с дървесните видове цер и смърч, в Чипровци, Говежда и Годеч с бук и черен бор, в Белоградчик с акация, цер и черен бор.

Най-много нови гори се очаква да се появят на територията на ДГС Никопол-892 дка. Следват ДГС Видин с 678 дка и ДГС Оряхово с 635 дка. Горските служители от ДГС Лом са заложили 340 декара за залесяване, а ДГС Плевен- 286 декара. За сравнение през миналата 2021 година са залесени над 2 500 декара нови гори.

Горските територии, предвидени за попълване през есенния сезон на 2022 г., са с обща площ 991 дка. Над 14 хил. декара е площта на културите за отглеждане, които са залесени на територията на СЗДП-Враца в предходните години. За подпомагане на естественото възобновяване на горите ще бъдат обхванати 3 106 дка. Лесничеите не пропускат и грижата за младите насаждения, които са разположени на близо 2 хиляди декара.