Числеността на областната организация на Българския червен кръст (БЧК) в Сливен през последната година се е запазила и към момента тя се състои от 60 дружества и 3 109 членове. Това съобщи на областното общо събрание председателят на Областния съвет на БЧК д-р Иван Федин.

През 2023 г. БЧК-Сливен е провел множество кампании, насочени към т.нар. уязвими групи, бедни семейства, граждани изпаднали в особено тежки ситуации, както и пострадали при катастрофи деца. За учениците в неравностойно положение е действала безплатна трапезария в рамките на проекта “Топъл обяд“ , като такъв е бил осигурен за 40 деца от гр. Шивачево.

През изминалата година Областната структура на БЧК за пореден път е осъществила и кампания за подпомагане на абитуриентите сираци в партньорство с всички общински и браншови организации и много доброволци. С участието на ученици от различни училища е проведена и благотворителна Коледна кампания "Деца помагат на деца“, чрез която са осигурени 553 коледни подаръци.

Проведени са обучения по първа долекарска помощ и психо-социална подкрепа. Общо 16 255 ученици и 648 деца от четирите общини в областта са преминали водноспасителния минимум. Отрядът на Планинската спасителна служба (ПСС), който наброява 12 души, е дал 50 дежурства, като е участвал в две спасителни акции, оказал е помощ на двама души, подсигурил е три спортни и културни събития. Към настоящия момент клубовете на младежката организация на ОС на БЧК-Сливен са 11, а техните членове - 135.

Първото дружество на Червения кръст в България е създадено през 1878 г. в Сливен от първия сливенски митрополит Серафим. През октомври 1878 г. в Сливен, който е седалище на митрополия и губернски град, изявени общественици учредяват първото червенокръстко дружество в България. Митрополит Серафим оглавява дружеството, като сред учредителите му са също авторитетни и видни граждани като Георги Миркович, Начо Планински, Илия Йовчев, Михаил Греков и др. Заедно с изработването на първия устав на дружеството започват и първите му действия за набиране на средства и оказване на помощ на нуждаещи се, предимно от медицинска грижа.