Допълнителен трансфер в размер на малко над 250 хиляди лева получи Община Свищов. Средствата са отпуснати с Постановление на МС и са за превоз на пътници по нерентабилни междуселищни автобусни линии. От местната администрация в крайдунавския град уточняват за Агенция "Фокус“, че парите са осигурени след дълги настоявания от страна на кметове и превозвачи.

Проблемът в региона ескалира през пролетта, когато превозвачите споделиха, че намаляващия брой жители в населените места и нерегламентирания транспорт на частни, и таксиметрови автомобили са сериозни фактори, оказващи пагубно влияние върху работата им. В допълнение, тогава те посочиха, че покачващите се цени на горивата и все по-голямата финансова несигурност ги принуждават да откажат да изпълняват своите линии, тъй като са изключително нерентабилни за тях. 

Вследствие на това местната администрация се ангажира с проблема, проведе редица срещи, изготви и изпрати общо искане към Министерството на транспорта за промяна в Наредбата и включване на крайдунавската община в Списъка с граничните райони, с настояване за финансова подкрепа. За радост проблемът бе чут и бе намерено решение, с което да се компенсират загубите на превозвачите и да се обезпечи междуселищният автобусен транспорт.

Осигурените с Постановлението 256 050 лева ще бъдат разпределени от Община Свищов между автобусните превозвачи, които имат сключен договор с нея и които спазват правилата за извършване на обществен превоз на пътници. В рамките на 10 дни те ще могат да подадат разходооправдателни документи и справки, за да кандидатстват за субсидиране, като средствата ще се разпределят по еднакъв начин за всички превозвачи. 

Средствата са целеви и не се допуска разходването им за други дейности от общините.